Бюджетът за 2022 година ще бъде внесен в Народното събрание до

...
Бюджетът за 2022 година ще бъде внесен в Народното събрание до
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджет 2022 ще бъде внесен в парламента до края на януари

Бюджетът за 2022 година ще бъде импортиран в Народното събрание до края на януари, като общественото му разискване се чака да започне в средата на месеца. Това съобщи на брифинг финансовият министър Асен Василев. Той дефинира като реалистично да има бюджет за тази година в рамките на февруари. 

" Бюджетът ще бъде със относително малко заложени политики, тъй като министрите не са подготвени с новите политики по отношение на съдружното съглашение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, с цел да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 година ", сподели Василев, до момента в който представяше финансовите резултати за миналата 2021 година и прогнозата за финансовата 2022 г. 

По думите му, приключваме годината с бюджетен недостиг от 3%, което с 0.6% по-малко от планувания в актуализацията и с съвсем 1% по-малко от планувания в истинския бюджет на 2021 година

" Това се дължи главно на по-високи доходи ", сподели финансовият министър. Приходите за 2021 по консолидираната фискална стратегия са със 7,9 милиарда лева повече от тези през 2020 година

" Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2.5 млрд, като средствата отидоха за подкрепяне на пенсионерите, обществено подкрепяне, подкрепяне на бизнеса и спомагателни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на Народно събрание в допълнение 1.2 милиарда бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лева и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за имунизирането на възрастните хора ", уточни финансовият министър. 

В момента държавното управление реализира невиждана стратегия за енергийно подкрепяне на обща стойност 1,5 милиарда лева, от които досега са разплатени към 450 милиона лв., добави той. " Подкрепата е за всички бизнеси, освен за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също не престават. Започват и секторни политики от ББР. Не чакаме вълна от банкрути. Това го чувахме предходната година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази година. Помощ ще има и за битовите консуматори по отношение на високите цени на природния газ ", изясни Василев. 

По тематиката за върнатия от Брюксел народен проект за възобновяване вицепремиерът и финансов министър съобщи, че доникъде на януари ще бъде направена версия, която да " работи еднообразно добре както за Брюксел, по този начин и за родната енергетика. "

Асен Василев добави още, че е създадена амбициозна стратегия за редица инфраструктурни обекти. " В програмата е включено построяването на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, довеждане докрай на Автомагистрала " Струма "  и " Черно море ", както и редица пътни прави. Общата стойност е над 12 милиарда лв., като концепцията е програмата да бъде осъществена през идващите четири години ", изясни министърът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР